Cviklový "hummus"
piatok 23. novembra 2012
Pridávam jeden do série zdravých a sezónnych receptov... je ním cviklový „hummus“. Hummus je vlastne druh nátierky, alebo dipu pochádzajúci z blízkeho východu. Ja osobne som sa s ním po prvý krát stretla v Turecku a veľmi mi chutil len tak s chlebovou plackou. Jeho základom je cícer (absolútne skvelá a všestranne využiteľná strukovina) ďalej sezamová pasta tahini, olivový olej, cesnak, a citrónová šťava. Sú možné rôzne obmeny tejto pomazánky na báze cíceru, napríklad ho mám rada aj s pečenou paprikou. Ja osobne uprednostňujem doma uvarený cícer pred tým v plechovke, ale je pravda, že počas hektických dní rovnako dobre a hlavne rýchlo poslúži aj ten kupovaný.
Základom tejto ľahkej a zdravej sezónnej varianty hummusu je samozrejme cícer a pečená cvikla. Cícer často okrem iného používam do šalátov, na polievku a do nátierok. Táto sezónna variácia s pečenou cviklou je výborná napríklad na cesnakovom touste doplnená čerstvými bylinkami. Taktiež v sendviči je možné hummus použiť namiesto klasického masla, alebo inej nátierky. Pečená cvikla mu dodá príjemnú sladkosť a červený vínny ocot alebo citrón ho „nakopne“, takže sa ho určite nebojte. Recept je veľmi jednoduchý, všetky suroviny stačí jednoducho rozmixovať dohladka a dochutiť podľa vlastnej chuti.
cca 2 pečené cvikly
cca 350 g vareného cíceru
Olivový olej, cesnak, čierne korenie, mletá rasca, soľ, červený vínny ocot alebo citrónovú šťavu na dochutenie.
Základom tejto ľahkej a zdravej sezónnej varianty hummusu je samozrejme cícer a pečená cvikla. Cícer často okrem iného používam do šalátov, na polievku a do nátierok. Táto sezónna variácia s pečenou cviklou je výborná napríklad na cesnakovom touste doplnená čerstvými bylinkami. Taktiež v sendviči je možné hummus použiť namiesto klasického masla, alebo inej nátierky. Pečená cvikla mu dodá príjemnú sladkosť a červený vínny ocot alebo citrón ho „nakopne“, takže sa ho určite nebojte. Recept je veľmi jednoduchý, všetky suroviny stačí jednoducho rozmixovať dohladka a dochutiť podľa vlastnej chuti.
cca 2 pečené cvikly
cca 350 g vareného cíceru
Olivový olej, cesnak, čierne korenie, mletá rasca, soľ, červený vínny ocot alebo citrónovú šťavu na dochutenie.
Prihlásiť na odber:
Zverejniť komentáre (Atom)
5 komentárov:
... hneď som si kúpila cviklu :-)
Toto určite skúsim, cviklu mam veľmi rada. Pekný nový týždeň prajem.
Aj ja mam velmi rada cviklu. Myslim, ze je to trosku podcenovana zelenina a mali by sme ju castejsie zaradit do nasho jedalnicka. Pekny novy tyzden s cviklou prajem :-)
Teeda Zuzka, si hviezda. Musím skúsiť niečo z týchto tvojich receptov. Pokiaľ sú také dobré ako úžasne vyzerajú, tak dovi....Pozdravujem fotografa :-)
Borka, ďakujem za milý komentár :-) určite nie som hviezda :-D ale som rada, že sa niekomu páči to čo robíme.
Zverejnenie komentára