Valentínske menu / Valentine's day menu
štvrtok 14. februára 2013
Či už Valentína uznávate alebo nie, tento príspevok je o veľmi rýchlom a ľahkom menu, ktoré zvládnete pripraviť kedykoľvek, aj na poslednú chvíľu. Môj vzťah k Valentínu by nebol nijak špeciálny, keby v tento deň nemala narodeniny mne veľmi blízka osoba. Okrem toho je to tiež pre mňa, ako správneho milovníka jedla, ďalšia príležitosť, ako sa dobre najesť. Podľa mňa by malo byť Valentínske menu v prvom rade ľahké v oboch významoch slova. Nechcete predsa seba „odrovnať“ v kuchyni a ani svoju polovičku jedlom na zvyšok večera. Takže toto v mojom tohtoročnom výbere reprezentuje zubáč s ragú z červenej šošovice. Mimochodom, toto vegetariánske ragú je absolútne skvelé, plné chuti a výhodou červenej šošovice je, že je pripravená doslova za pár minút. Čo sa týka dezertu, nesmie podľa mňa vo Valentínskom menu chýbať čokoláda, aj keď viem, že veľa ľudí by namietalo, ale som si istá, že ešte viac by súhlasilo. Všetci dobre vieme, čo všetko dobré aj zlé sa už o čokoláde popísalo, ale nepochybne je to tá správna voľba pre romantický večer. Čokoláda v spojení s ľahučkou bielkovou tortičkou a Bailyes je podľa mňa stávka na istotu. Predjedlo som sa rozhodla vynechať keďže si myslím, že hlavný chod s dezertom budú tak akurát. Menu som však doplnila drinkom, svieže bublinky s ovocnou príchuťou manga, prídu po sladkej Pavlovke vhod. Drink Bellini som mala v pláne od vtedy, čo som ho po prvý krát (už veľmi dávno) videla pripravovať Jamieho Olivera na jeho cestách po Taliansku a ktorý sa v origináli pripravuje z broskýň. Ešte teraz slintám pri tej predstave. Bohužiaľ moja alergia na broskyne mi dovoľuje len to slintanie a tak som rozmýšľala, čím by som broskyne nahradila. Rozmýšľanie netrvalo dlho a voľba padla na moje najobľúbenejšie ovocie - mango.
Ragú
1 menšia cibuľa nakrájaná na drobno
1 nakrájaný strúčik cesnaku
1 stonka zeleru na kocky
2 menšie mrkvy nastrúhané na hrubo
1 vetvička rozmarínu
1 vetvička tymiánu
2 bobkové listy
trošku bieleho vína
cca 125g červenej šošovice
1 plechovka paradajok
soľ a čerstvo mleté čierne korenie
filet zo zubáča
olivový olej
Na olivovom oleji orestujeme cibuľu, cesnak, zeler, mrkvu, pridáme rozmarín, tymián, bobkový list a podlejeme troškou kvalitného bieleho vína. Pridáme červenú šošovicu a plechovku paradajok, prípadne podlejeme troškou vody pre dosiahnutie želanej konzistencie. Osolíme, okoreníme a necháme variť kým šošovica nezmäkne. Zubáča osolíme, okoreníme čerstvo mletým čiernym korením a opečieme.
Pavlova s Baileys a čokoládou
2 bielka izbovej teploty
6 p.l. krupicového cukru
1 č.l. citrónovej šťavy
200ml šľahačky
1 č.l. práškového cukru
cca 3 p.l. Baileys
50g 70% čokolády
50ml šľahačky
25ml Baileys
Bielka spolu s cukrom a citrónovou šťavou vyšľaháme, kým sa nám netvoria pekné špičky. Rúru predhrejeme na 150°C. Pomocou cukrárskeho sáčku nastriekame na plech vyložený papierom na pečenie, kruhy alebo srdiečka podľa želanej veľkosti. Doba pečenia závisí od veľkosti, tie menšie pečieme cca 25-30 minút. Povrch má byť pekne chrumkavý a vnútro jemne žuvacie. Do vyšľahanej smotany pridáme cca 3 p.l. Baileys. Na čokoládovú polevu zahrejeme smotanu, pridáme do nej Baileys a zmesou zalejeme čokoládu a rozmiešame do hladka. Na bielkovú tortičku nanesieme šľahačku, zakryjeme ďalšou vrstvou bielkovej tortičky a pokvapkáme čokoládovou polevou podľa chuti.
1 dozreté mango
sekt, Prosecco,...podľa výberu...
Mango rozmixujeme na pyré, rozdelíme do pohárov pár lyžičiek a dolejeme šumivým vínom.
Dobrú chuť
Ragù
1 small finely chopped onion
1 garlic clove, sliced
1 celery stalk, diced
2 small carrots, coarsely grated
1 sprig of rosemary
1 sprig of thyme
2 bay leaves
Splash of white wine
about 125 g red lentils
1 canned tomatoes
salt and freshly ground black pepper
zander fillet
olive oil
Fry the onion, garlic, celery and carrots on a splash of olive oil, add the rosemary, thyme, bay leaf and pour a bit of a good quality white wine in. Add the red lentils and a can of tomatoes. Then pour some water in to achieve desired consistency. Season with salt and pepper and let it cook until lentils are soft. Season the zender fillet well with salt and freshly ground black pepper and fry on a splash of olive oil. Serve on red lentil ragù.
Pavlova with Baileys and chocolate
2 egg whites at room temperature
6 tbsp caster sugar
1 tsp lemon juice
200ml whipped cream
1 tsp powdered sugar
about 3 tbsp Baileys
50 g 70% chocolate
50 ml cream
25 ml Baileys
Whisk the egg whites with sugar and lemon juice until shiny and stiff peaks are formed. Preheat the oven to 150 °C. Form circles or hearts in the desired size on a lined baking sheet using pastry bag. Baking time depends on the size of meringues. Bake smaller ones (like mine) for about 25-30 minutes. Surface should be crisp and soft and gooey on the inside. Pour the Bileys into whipped cream whisked with powder sugar. Heat the cream for chocolate sauce, then add Baileys and pour over the chocolate and leave to melt then give it good stir until smooth. Over a meringue base put the whipped cream then cover with another meringue and serve with chocolate sauce according to your taste.
Mango Bellini
1 ripe mango
sect, Prosecco,... according to your preference ...
Puree the mango, add a couple of teaspoons into the glasses and fill with the sparkling wine.
Enjoy
Prihlásiť na odber:
Zverejniť komentáre (Atom)
6 komentárov:
mňam Zuzi, nedávno som kdesi počula, že Brad Pitt si zavolal svojho kamoša Jamieho aby mu navaril ... Tak asi sa ním budem inšpirovať a zavolám ti, aby si nám niekedy prišla navariť :)
Mango Bellini, urobim ako pripitok nasej Zojke k jej 1. narodeninam :)
Ivka, pokojne zavolaj :-)
Zuzi tak ako, chutil pripitok?
Zuzka, zavolam ti aj ja, dame v kuchynke :)
:-D si ma pobavil Pali...
Zverejnenie komentára