Vianočné makrónky / Christmas macarons
utorok 18. decembra 2012
Macarons, alebo po našom makrónky sú typickým francúzskym koláčikom, pripravovaným v nespočetných farebných a chuťových variáciách. Dve mandľovo-bielkové škrupinky sa môžu spojiť s rôznymi druhmi náplní, ako napríklad maslové krémy, ganáš, džemy atď. Slávny cukrár Pierre Hermé vytvára dokonca kolekcie tohto ikonického zákusku a ja dúfam, že raz navštívim jeden z jeho parížskych butikov a ochutnám pravé macarons. Do tej doby sa však musím uspokojiť s vlastnými :-). Makrónky v poslednom čase stúpajú na popularite a niet sa čo diviť. Chrumkavá škrupinka s mäkkým stredom naplnená plnkou podľa Vašej chuti, tomu sa len ťažko odoláva. Skúšala som viacero receptov, ale najviac sa mi zatiaľ osvedčil ten od „sweetapolity“, ktorá skvelo popisuje všetky úskalia výroby tohto na pohľad jednoduchého koláčika. Výborný recept a celkom podobný tomu podľa sweetapolity uverejnil aj vianočný Apetit. Keďže som v pečení makrónok stále len nováčik, tie moje ešte nie sú také dokonalé, ako by som si predstavovala. Rozhodla som sa základné makrónkové cesto trošku ochutiť Vianocami :-). Takže moji tohtoročný víťazi sú: kardamonové makrónky s citrónovým krémom a škoricové makrónky s čokoládovou ganášou. Ja nie som až taký fanúšik umelých farieb, môžete vidieť, že len tie škoricové som jemne, pre efekt ofarbila, ale vôbec to nie je potrebné.
100g jemne mletých mandlí
45g krupicového cukru
170g práškového cukru
2 bielky cca 90g izbovej teploty
Korenia podľa chuti
Bielky izbovej teploty vyšľaháme do tuha a následne postupne pridávame krupicový cukor. Šľaháme, kým sa nám nevytvoria pekné špičky. Do misky si pripravíme zmes preosiatych mletých mandlí a práškového cukru (prípadne korenia podľa chuti). Pokiaľ chceme použiť farbivo, tak ho pridáme k bielkom, kým ich šľaháme, aby sme predišli premiešaniu cesta v poslednej fáze. K ušľahaným bielkom pridáme preosiatu zmes mandlí a cukru a premiešame, kým je zmes pekne rovnomerne spojená a konzistencia trošku povolí, ale neprešľahajte ju. Do cukrárskeho vrecúška dáme okrúhlu špičku, alebo len odstrihneme konček a naplníme ho zmesou. Na plech vyložený papierom na pečenie vytláčame zmes do kruhu s priemerom cca 4 cm. Snažíme sa nenechávať špičky (čo môže byť trošku náročnejšie). Potom s plechom trochu pobúchame, aby sme odstránili prípadné vzduchové bubliny a necháme obschnúť cca 30 minút. Medzitým si rúru predhrejeme na 190°C. Keď plechy vložíme do rúry, stiahneme teplotu na 150°C a necháme makrónky piecť 10 minút. Makrónky spájame plnkou podľa vlastnej chuti.
Dobrú chuť

100g of finely ground almonds
45g of caster sugar
170g of confectioners’ sugar
2 room temperature egg whites (approx. 90g)
Spices and colors according to your taste
Whisk room temperature egg whites until stiff and then gradually add caster sugar and continue whisking until it forms nice peaks. Sift ground almonds and powdered sugar (and spices, if you want) into a bowl. If we want to use color, add it to the egg whites while whisking in order to prevent overmixing in the final phase. Add the mixture of sifted almonds and sugar to the whites and stir until the mixture joins equally and loosens, but do not overmix. Put a round tip into the pastry bag, or just cut the bag tip off and fill it with the mixture. Form the circles with a diameter of around 4 cm on the sheet lined with baking paper. Try not to leave the peaks on top of the macarons (which can be a bit tricky). Then slam the sheet slightly against the countertop to remove any air bubbles and let it "dry" for about 30 minutes. Meanwhile, preheat the oven to 190 °C, then put them in and reduce temperature to 150 °C and bake for 10 minutes. Join macaron shells together with filling according to your own taste.
Enjoy
Prihlásiť na odber:
Zverejniť komentáre (Atom)
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára