Hlavička_4ts

Hlavička_4ts

Vianoce 2013 / Christmas 2013

pondelok 23. decembra 2013


Toto sú štyri základné koláčiky, ktoré sa mi najviac spájajú s Vianocami a bez ktorých si naše Vianoce ani neviem predstaviť. Sú to vanilkové rožteky, medvedie labky, medovníčky a linecké kolieska.

Medvedie labky mám rada, ale nikdy nepatrili medzi moje najobľúbenejšie, rozhodla som sa ich pripraviť práve preto, že ich vždy pripravuje moja mamka a proste k našim Vianociam patria.
V mise vymiešame 150g masla so 100g práškového cukru a 1 č.l. vanilkového extraktu. Pridáme vrchovatú lyžicu kakaa, 200g hladkej múky, 60g mletých vlašských orechov, asi 1/2 č.l. škorice a štipku mletého klinčeka. Vymiešame cesto, ktoré necháme v chladničke cca 2 hod oddýchnuť. Do formičiek vtláčame cesto v tenšej vrstve a pečieme v rúre rozohriatej na 170°C. Necháme na plechu chladnúť, kým sa s formičkami nedá manipulovať, potom vyklopíme a hneď obaľujeme v zmesi práškového a vanilkového cukru.



Linecké koláčiky. Tak o tých som už písala minulý rok tu, kde nájdete aj recept, ale keďže sa jedná o moje úplne najobľúbenejšie koláčiky nie je vôbec vylúčené, že o nich budem písať zase o rok ;-). 

Vanilkové rožky sú jemné a krehké s chuťou vanilky a orechov. Pripravíme si ich zmiešaním 200g masla, 50g práškového cukru, 2 žĺtok, 1č.l. vanilkového extraktu, 100g mletých orechov a 280g polohrubej múky. Cesto si taktiež necháme dobre vychladiť a potom formujeme rožteky o približne rovnakej veľkosti. Existujú na to aj plechy, ale pravdu povediac ja mám vanilkové rožky radšej trošku bucľatejšie a nech je predsa vidno, že sa jedná o ručnú prácu a nie priemyselnú výrobu :-). Pečieme v rúre rozohriatej na 170°C a ešte teplé obaľujeme v zmesi práškového a vanilkového cukru.

Medovníky. Tak bez nich Vianoce nie sú Vianoce. Pečú sa dopredu, aby stihli zmäknúť, ale priznám sa, že to nikdy nestihnem dostatočne skoro a keby som to aj stihla, určite by pri mne do Vianoc nevydržali. Ich príprava a krásna vôňa najlepšie navodí Vianočnú atmosféru. Stále robím 2 dávky, jednu na zjedenie a jednu ako ozdobu na stromček. Pri tých na stromček je tu každý rok aj pokus o zdobenie cukrovou polevou, ale tohto roku som konečne priznala, že to vždy ostane len pri pokuse a s výsledkom mojej práce sa tu radšej chváliť nebudem ;-).
Cesto vypracujeme zo 60g masla, 2 vajíčok, 2 lyžíc medu, 1č.l. vanilkového extraktu, 160g práškového cukru, 400g hladkej múky, cca 1 1/2č.l. škorice a 1/2č.l. klinčekov. Necháme v chladničke odležať cez noc, vyvaľkáme a vykrajujeme rôzne tvary, potrieme vajíčkom, do stredu môžeme dať vlašský orech a pečieme pri 170°C, kým nie sú pekne zlaté.

Šťastné a veselé prajem !

These are the four basic cookies that are most associated with Christmas for me, and I can not even imagine Christmas without them. It is vanilla rolls, bear paws, gingerbread and Linzer cookies.

"The Bear Paw" (this is how we call them) I like them but they are actually not my favourite ones but I decided to prepare them because my mother always does and they just belong to our Christmas. Mix 150g of butter, 100g of powdered sugar and 1tsp of vanilla extract in a bowl. Add heapped tablespoon of cocoa, 200g of plain flour, 60g of ground walnuts and about 1/2tsp of cinnamon and pinch of ground cloves. Mix the dough and refrigerate for about 2 hours. Press the dough into the molds in thinner layer and bake in the oven preheated to 170°C. Leave the tin cool until the mold can be handeled with and then shell them out and roll them in a mixture of powdered and vanilla sugar.

Linzer cookies are the ones I have already written about here, you can find the recipe here, but as these are my absolutely favorite cookies it is quite possible that I am going to write about them again next year .

Vanilla rolls are delicate and soft with distinct wallnuts and vanilla flavour. I prepare them by mixing 200g of butter with 50g of powdered sugar, 2 egg yolks, 1tsp of vanilla extract, 100g walnuts and 280g of all purpose flour. Let the dough cool properly and then shape the mini rolls of approximately equal size. There are also the tins for vanilla rolls, but I prefer them little bit chubby and I think they should look that they are homemade rather than mass produced :-). Bake them in the oven preheated to 170°C.  Roll them in the mixture of powdered and vanilla sugar while still warm. 

There is no Christmas without gingerbread. They should be baked in advance to give them time to soften, but I must admit that I never bake them too much in advance, and even if managed to do so, they wouldn't last longer than a few days when I am around. Their preparation and beautiful smell are two of the most essential Christmas atmosphere ingredients. I usually make 2 batches. One for eating and one for decorating the tree. Every year I'm trying to decorate them with icing for hanging it on the christmas tree, but this year I had to admit that this will forever remain just my wish which is by the way  the reason why I am not going to show you the results of my decorating work ;-)
For the  dough mix 60g of butter, 2 eggs, 2tbsp of honey, 1tsp of vanilla extract, 160g of powdered sugar, 400g of all purpose flour and about 1 1/2tsp of cinnamon and 1/2tsp of ground cloves. Refrigerate the dough overnight, roll the dough and cut the cookies with different shapes using cookie cutter, give them an eggwash, press in the middle walnut if you like and bake in the oven preheated to 170°C until nicely golden brown.

Happy holidays!

4 komentáre:

mitošinkovie povedal(a)...

Zuzi, pekné sviatky vám obom :)
A koláčiky vyzerajú fajne, škoda, že ja tento rok nestíham vôbec piecť, tak sa aspoň takto môžem pokochať ,)
Všetko dobré!

4ts povedal(a)...

Dakujeme Zuzka :-) Krasne sviatky a vsetko dobre aj tebe!

Sabina povedal(a)...

Všechno cukroví u nás letos pekla mamka.
Nádherné fotky :)

4ts povedal(a)...

Sabina dakujeme za pochvalu. Ja peciem vianocne pecivo podla receptov mojej mamky. Je to totizto chut co mi pripomina detstvo ;-)

Zverejnenie komentára