Hlavička_4ts

Hlavička_4ts

Zapekaný baklažán so zemiakmi / Baked eggplant with potatoes

streda 14. augusta 2013


Ak vám tento recept pripomína musaku, tak máte pravdu, je ňou inšpirovaný. Mimochodom musaka je jedným z mojich najobľúbenejších jedál. V tomto jedle by ste ale mäso hľadali márne a aj napriek tomu plne uspokojí vaše chuťové poháriky, teda vaše možno nie, ale tie moje určite :-). Základom je dobre dochutená paradajková omáčka, ktorá obsahuje škoricu, borievku, muškátový oriešok a oregano. Na vrch som namiesto bešamelu zvolila, na leto trošku ľahšiu variantu a to syr cottage so smotanou a parmezánom. Samotná príprava je tiež pomerne rýchla, ak si všetko pripravíte dopredu, a potom to už len vyskladáte a necháte zapiecť. Ja som zapekala v malých miskách, ale tieto suroviny vám vystačia aj na klasickú zapekaciu misu.



Najprv si na olivovom oleji opečieme baklažány a uvaríme a ošúpeme zemiaky. Medzitým si uvaríme omáčku a to tak, že cibuľku orestujeme na olivovom oleji a v momente, keď začne chytať farbu pridáme nakrájaný cesnak a chvíľočku spolu restujeme. Pridáme nakrájané paradajky (pre ľahšie ošúpanie si ich sparíme v horúcej vode), ďalej pridáme korenia a necháme všetko spoločne rozvariť, aby sa chute spojili. Pred vrstvením vyberieme guľôčky borievky z omáčky. V miske si následne zmiešame všetky suroviny na zálievku (syr cottage, kyslá smotana, olivový olej, parmezán, soľ a čierne korenie). Začneme s vrstvením v poradí zemiaky, omáčka, baklažány, omáčka, zemiaky a nakoniec zálievka z cottage cheesu.


Pred zapekaním ešte môžeme posypať parmezánom, ozdobiť bazalkou a necháme zapiecť do zlata. Podávame so strúhaným parmezánom a ľubovoľným šalátom.

Dobrú chuť!
If this recipe reminds you a moussaka, then you are right, it has surely been inspired by it. Anyway, moussaka is one of my favorite meals. But in this meal you won't find any meat and despite that it can still fully satisfy your taste buds, so maybe not yours, but mine certainly :-). The taste base is well seasoned tomato sauce which includes spices like cinnamon, juniper, nutmeg and oregano. Instead of bechamel sauce on top I made a little bit lighter version, more suitable for these hot summer days which includes cottage cheese with sour cream and parmesan. Preparation is also quite fast, if you prepare everything in advance, all you will need then is just start putting all together and bake. I baked it in the small ramerkins, but these ingredients are also sufficient for regular size baking dish.


First of all, grill the eggplant and boil and skin the potatoes. Meanwhile, cook the sauce by sautéing onions on the spalash of olive oil, until they start getting slightly golden brown. Add chopped garlic and sauté all together for a little while. Add the chopped tomatoes (it is easier to peel when boiled in hot water for a few seconds), then add the spices and let everything cook together until all flavors combine and you get the right sauce consistency. Before serving, take juniper berries out of the sauce. Finally, mix together all  ingredients for topping in a bowl (cottage cheese, sour cream, parmesan, olive oil, salt and pepper). Lay all ingredients. Start with potatoes then continue with sauce, eggplant, sauce, potatoes, and finally with cottage cheese topping.


You can sprinkle it all with some parmesan cheese and decorate with basil befor baking. Serve with grated parmesan cheese and some salad.

Enjoy!

2 komentáre:

Unknown povedal(a)...

Zuzka, včera som to vyskúšala, veľmi nám chutilo ;-). Už sa teším na ďalšie recepty :-).

4ts povedal(a)...

Evka, super to som velmi rada :-)

Zverejnenie komentára