Hlavička_4ts

Hlavička_4ts

Gazpacho

štvrtok 22. augusta 2013


Gazpacho je vynikajúca španielska studená polievka. Je najlepšie si ju pripraviťv lete, keď je všetka zelenina vo svojej najlepšej sezóne a najlepšej chuti. Táto polievka sa zvykne nazývať aj Gazpacho Andaluz a v minulosti jej základ tvoril starý chlieb, ocot, cesnak, olivový olej a voda. Zelenina sa pridala až časom a v horúcich letných mesiacoch slúžila ako na zasýtenie, tak na doplnenie tekutín a živín pre roľníkov pracujúcich na farmách. Dnes si túto polievku veľmi rýchlo a jednoducho pripravíme v mixéri, ale ako som sa dočítala v Španielskej Kulinárii, v minulosti sa pripravovala v mažiari. Túto polievku vám odporúčam na leto, ako rýchly a zdravý obed. Podávať ju môžete len tak, alebo s nadrobno pokrajanou zeleninou, krutónmi, sušenou šunkou, alebo napríklad syrom Manchego.






Všetko spoločne rozmixujeme do hladka a dochutíme podľa vlastnej chuti. Pre dosiahnutie želanej konzistencie vodu prípadne prilejeme, alebo uberieme. Pred podávaním vychladíme.

Dobrú chuť!
Excellent Spanish cold soup. It is best to prepare it during summer, when all the vegetables are in their best season, and tasting simply the best. This soup is usually called Gazpacho Andaluz and in the past it consisted only of the stale bread, vinegar, garlic, olive oil and water. Vegetables were added later and it was great liquid, nutritious and rich  food for farmers during the hot summer months. Today, this soup is very quick and easy to prepare in a blender, but in the past, all what was available was a mortar and pestle as I read in the Culinaria Spain book. I can only recommend this soup to you especially in the summer, as a perfect quick and healthy lunch. It can be served plain or seasoned with finely chopped vegetables, bread croutons, dried ham or Manchego cheese for instance.






Blend everything together until nicely smooth. Add more water or decrease the amount of water to get  the desired consistency. Season according to your taste and refrigerate before serving.

Enjoy!

2 komentáre:

Unknown povedal(a)...

Zuzi, nový štýl foto... veľmi chválim a polievočka musí byť úžasná ale ja nemám mixér :( žeby som to urobila v tom mažiari??? ale môj je len malinký max na semiačka :)

4ts povedal(a)...

Ivka dakujeme, snazime sa to obmienat a robit tie fotky zaujimavo. Hmm tak to je najvyssi cas si nejaky mixer zaobsarat :-) v tom maziari by som to neriskovala :-D Predpokladam, ze oni na to v minulosti mali take velke kamenne.

Zverejnenie komentára