Hlavička_4ts

Hlavička_4ts

Cibuľačka/Onion soup

pondelok 17. februára 2014

No dobre ešte jedna polievka a už sa posuniem k inej téme :-). Ja osobne na polievky nedám dopustiť a vždy sa cítim istejšie, keď mám nejakú tú polievku v zásobe pre prípad, keď prídem unavená domov z práce hotová polievočka padne vhod. Túto polievku som pripravovala ešte pre Egreš magazín a jeho prvé tlačené vydanie. 


V kuchynskom robote si na plátky nasekáme cibuľu a orestujeme ju na olivovom oleji, kým sa nám cibuľa nesfarbí do zlata (trvá to dlhšie a je potrebné cibuľu miešať). Pred koncom restovania pridáme nadrobno nasekaný cesnak, bobkové listy a tymián. Podlejeme vínom, ktoré necháme vyvariť. Osolíme, okoreníme čerstvo mletým čiernym korením a podlejeme zeleninovým vývarom (pokojne aj mäsovým) a varíme, kým polievka nedosiahne želanú konzistenciu. Pred koncom pridáme asi hrsť nasekaných listov mangoldu alebo špenátu a necháme v polievke zvädnúť. Podávať môžeme s lyžicou kyslej smotany, krutónmi, syrovými toastami alebo čerstvou bagetou.

Dobrú chuť!

Well, one more soup and I am going to move forward to another topic :-). I personally enjoy soups and I always feel more secure when I have one at home, ready to eat and when I come home from work tired, soup in the fridge is very handy. I prepared this soup for the first printed edition of the Egreš magazine.

Slice about 5 large onions in a food processor and sauté them on a splash of olive oil until golden brown (it takes a while and you need to be carefull and stir it). At the end of sauteing, add finely chopped garlic cloves, bay leaves and sprigs of thyme. Pour a glass of dry white wine in a pot and let it boil out. Season with salt, freshly ground black pepper and pour in vegetable stock (or meat stock) and cook until soup reaches desired consistency. Before the end, add about a handful of chopped chard or spinach and let wilt in the soup. Serve with dollop of sour cream, croutons, grilled cheese or fresh baguette. 

Enjoy!

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára