Hlavička_4ts

Hlavička_4ts

Hrachový hummus s koreneným morčacím mäsom a rozmarínovým jogurtom / Split pea hummus with spicy turkey and rosemary yoghurt

streda 16. apríla 2014



Tak toto jedlo sa u nás v poslednom čase pripravuje pomerne často. Inšpiráciou mi bolo jedlo z reštaurácie Neni vo Viedni, ktorú som Vám už spomínala v poste Víkend vo Viedni. 
Domáce morčacie mäsko máme nabalíčkované v mrazáku, pripraviť hummus z hrachu je o niečo rýchlejšie, ako z cíceru a verte mi, že na chuti nestratí vôbec nič. Možno si poviete, veď bežne dostať cícer uvarený v plechovke, ale ja sa vyhýbam konzervám so strukovinami a dávam prednosť dlhšiemu namáčaniu a vareniu strukovín doma. Stále mám v kredenci veľké množstvo strukovín od červenej, puy a klasickej šošovice cez cícer a hrach až po fazule všetkého druhu. Strukoviny sú úžasne výdatné a je možné ich pripraviť na nespočetne veľa spôsobov. Pre zaujímavosť vám pripomeniem napríklad moje ragú z červenej šošovice, ktoré som pripravovala minulý rok na valentína spoločne so steakom zo zubáča. Alebo taktiež šalát s mungo fazuľkou, či hummus s červenou repou.
Toto jedlo je ideálnym príkladom použitia tradičných a bežne dostupných surovín v kombinácii s možno pre niekoho menej známymi koreninami ako koriander, či rímska rasca. Mne je takáto kombinácia chutí veľmi blízka. Rozmarínový jogurt celé jedlo krásne "nakopne" a spojí, takže ho určite nevynechajte.

Tip: Keď sa vám hummus zvýši, tak si ho pokojne natrite na chlieb ako nátierku, alebo použite ako základ na kanapky na párty, ideálne s grilovanou červenou paprikou, fetou a bylinkovou zálievkou z mäty, petržlenu, olivového oleja a citrónovej šťavy, je to naozaj výborné.


Mäso si nakrájame na kúsky a orestujeme na troške olivového oleja do zlata. Na záver restovania pridáme cibuľu, pokračujeme kým zmäkne a na úplný záver cesnak, korenia a bylinky. Zalejeme pasatou alebo paradajkami, podlejeme vodou a necháme dusiť kým je mäso mäkké a šťava má želanú konzistenciu. Na záver pridáme papriku, ktorú sme si orestovali samostatne na olivovom oleji. Dochutíme soľou a čerstvo mletým čiernym korením.

Na hrachový humus si vopred namočíme hrach a uvaríme ho s cesnakom a bobkovým listom. Uvarený hrach rozmixujeme spoločne s pastou tahini, soľou, čiernym korením, olivovým olejom a citrónovou šťavou podľa chuti. Po troškách môžeme pridávať vodu pre dosiahnutie pekne krémovej konzistencie.

Na rozmarínový jogurt si v mažiari roztlčieme lístky rozmarínu so soľou na pastu, pridáme jogurt, olivový olej, soľ a čierne korenie podľa chuti.

Dobrú chuť!



We cook this one at our home quite often recently. I was inspired by the dinner in Vienna's restaurant Neni which I have already mentioned in my Weekend getaway in Vienna post.
Packages of farmers turkey meat are waiting in my freezer and to prepare hummus is much faster when you substitue chickpeas with peas and believe me, the taste is almost identical. Maybe you are asking why not use canned chickpea to make hummus instead but as a matter of fact I try to avoid canned legumes as much as possible and I prefer longer soaking and cooking legumes at home. My pantry is always full of different kinds of legumes such as red, puy or plain lentils then chickpeas, peas or split peas and of course all kinds of beans.  Dishes with pulses are amazingly hearty and can be prepared in countless ways. 
Just FYI here are a couple of links to some recipes which I prepared with legumes here on 4ts blog. For example red lentil ragu with zander steak, which was a main course on a last year Valentine's menu. 4ts archive also contains mung bean salad  or beetroot hummus.
This particular dish is a great example of classic, traditional and widely available ingredients use alongside in combination with (maybe for someone) not so common spices like coriander or cumin. However this combination of flavours is just according to my taste. Rosemary yogurt is a great "kick off" for this dish and I recommend you not to omit it if possible. 

Tip: If there is some leftover hummus just use it as a spread on bread or as a base for party canapés accompanied with grilled red peppers, feta cheese and chopped herbs like mint and parsley mixed with olive oil and lemon juice, I can only recommend :-)



Cut the meat and sauté it on a splash of olive oil until it starts to change color. At the end of sautéing, add chopped onion and continue until soft, add garlic, herbs and spices and pour passata or chopped tomatoes in. Water can be added if necessary. Cook it until the meat is done properly and the sauce achieved desired consistency. At the end add prepared peppers sauted separately on a splash of olive oil. Season with salt and freshly ground black pepper.

For split pea hummus soak split pea before and then cook it together with garlic clove and bay leave. Drain it and mix it properly together with tahini, salt, black pepper, olive oil and lemon juice according to your taste until smooth. You may need to add water litle by litle to get a creamy consisteny.

For rosemary yoghurt just grindle fresh rosemary in a mortar and pestle together with salt then add yoghurt and season according to your taste.

Enjoy!

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára