Hlavička_4ts

Hlavička_4ts

Šalát z jednozrnky, špargle a pečenej červenej repy s jahňacími kotletkami / Wheat salad with asparagus, roasted beetroot and lamb chops

pondelok 5. mája 2014


Môj tip na svieži jarný recept, ktorý určite nezaťaží váš organizmus je pšeničný šalát. Použila som pšenicu jednozrnku. Je to veľmi starý typ obilia, skvelo sa hodí do šalátov a je uvarená za pol hodinku. Ja som sa ju rozhodla skombinovať s pečenou červenou repou a typicky jarnou surovinou, pre mňa kráľovnou jarnej zeleniny, špargľou. Použila som Záhorácku špargľu v bio kvalite a od teraz ju budeme mať na stole každý týždeň až do konca sezóny :-). Šalát je výborný sám o sebe, ale pre "mäsožrútov" ho doplňte napríklad jahňacími kotletkami podľa receptu nižšie.


Jednozrnku uvaríme v osolenej vode, scedíme a dáme do misy. Špargľu nakrájame a uvaríme, repu upečieme, ošúpeme a nakrájame. Pšenicu zmiešame s nasekanou jarnou cibuľkou, mätou, olivovým olejom, červeným vínnym octom, dochutíme soľou a na záver primiešame špargľu a repu.
Zmiešame suroviny na marinádu a mäso marinujeme ideálne cez noc, alebo aspoň pár hodín pred pečením. Opečieme sprudka na rozpálenej panvici cca 2 minúty z každej strany a presunieme na plech aj so zvyšnou marinádou a v rúre predhriatej na 200°C pečieme zakryté cca 20 minút. Ja preferujem prepečené mäso, ale pokojne si mäsko pripravte podľa svojej chuti.

Dobrú chuť!
My tip for fresh spring dish is this wheat salad. Einkorn wheat is  very old species of grain. It is absolutely great for salads and ready literally in about half an hour. I mixed it with roasted beetroot and  one of my favorite ingedients, for me the queen of spring vegetables, asparagus. I shop for asparagus from the specific region of the Western Slovakia called "Zahorie" where they have been growing the highest quality of asparagus for years. They even produce organic asparagus. I am pretty sure that we will have asparagus on our plates every single week until the end of the season :-). Salad is good enough just plain, but for "devoted meat eaters" add some roasted lamb chops like I did.


Cook wheat in the salted water and then drain. Cut asparagus and cook, bake beetroot then peel and cut on pieces. Mix cooked wheat with chopped spring onions, mint, olive oil, red wine vinegar and season with salt. At the end, mix in asparagus and beet root.


Marinate the meat overnight or at least a few hours before preparation. Fry on a hot skillet about 2 minutes on each side and then move on to the baking tray with remaining marinade and cover. Bake for about 20 minutes in the oven preheated to 200°C. I prefer it well done, so prepare it according to your taste.

Enjoy! 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára