Hlavička_4ts

Hlavička_4ts

Ryžový šalát s pečenou paprikou, hráškom a bylinkami / Rice salad with grilled peppers, green peas and herbs

streda 13. augusta 2014


Z posledného jarného príspevku u nás na 4ts skáčem rovnými nohami priamo do horúceho leta, a to so šalátmi ideálnymi na tieto dni. Kvôli iným povinnostiam som musela 4ts blog odsunúť na chvíľku na druhú koľaj. Nedávno mi dokonca volala kamarátka, že už by som konečne mohla niečo publikovať, vraj nemá čo variť. Takže už sme zase späť, a to s chuťami a vôňami leta :-).

Keď som minule na trhu kúpila čerstvý kôpor, prišla som na to, že toto je ono... to je pre mňa vôňa leta. Samú ma to celkom prekvapilo, pretože som si myslela, že tou mojou bylinkovou vôňou leta je mäta alebo levanduľa, ale nie, prekvapivo je ňou kôpor. Kôpor je taká kontroverzná bylinka :-) poznám veľmi veľa ľudí čo kôpor nemôžu ani cítiť, takže ak ho aj nemáte radi, určite mu dajte ešte druhú šancu :-), možno vás príjemne prekvapí.

Kôpor úplne geniálne funguje v šalátoch. Okrem tohto ryžového tu čoskoro publikujem ešte jeden, v ktorom kôpor hrá "hlavnú úlohu". Tento šalát je ideálny ako ľahký obed, alebo ako príloha ku grilovanému mäsu alebo rybe. Použitú zmes ryže s divokou ryžou veľmi rada používam hlavne na studené šaláty. Máte istotu, že ryža ostane krásne sypká s veľmi príjemnou aromatickou chuťou divokej ryže. Šalát dochutíme bylinkami ako bazalka, mäta, petržlenová vňať a kôpor. Sviežu a citrusovú chuť dodá citrónová kôra a šťava (Takmer rovnaký šalát som našla aj v Jamieho Ministry of Food. Podľa neho som aj do mojej verzie doplnila kôru z citróna a čili a musím povedať, že šalát tým dostal úplne iný rozmer. Kôru z citróna vždy dôkladne umyjem a používam na to len chemicky neošetrené citróny). Sladkú zložku tvorí pečená paprika (tu nájdete ako si ju pripraviť) a čerstvý zelený hrášok. Ostrosť šalátu dodáte čiernym korením, čili a jarnou cibuľkou. Všetko dokopy pre mňa predstavuje ideálnu chuť leta.

Nebudem vám písať presné množstvá,  pretože šaláty sú o improvizácii a o preferovaných chutiach. Takže do toho, experimentujte, miešajte, skúšajte bylinky a nezabudnite, že je veľmi dôležité šalát poriadne "nakopnúť" niečím kyslím. 


Dobrú chuť!


Our last post here was from spring and we are now in the middle of the hot summer with the inspiration for the days like these to make yourself a perfect salad. Because of the fact that I've been a little busy lately, 4ts blog had a little break for some time. Recently, I have even had a call from a friend of mine, complaining that I should finally start posting something because she has no idea what to cook. So, we're back again, with the flavours of summer :-).

Few weeks back when I was shopping on the local market, I bought some fresh dill and realized that this is it...this is how the summer tastes like, at least for me. That was quite surprising to find it out, because I thought that the herb that reminds me of summer is mint or lavender but I was wrong. Surprisingly, it is dill. It is very controversial herb :-) and I know  a lot of people who hate dill so if this is your case, just give it the second chance and maybe it will surprise you :-).

Dill goes absolutely brilliant with salads. Soon I am going to publish another recipe where dill is the main cast. This salad is perfect either as a light lunch or as a side dish accompanying grilled meat or fish. I use mixture of rice with wild rice mainly with salads. This type of rice remains fluffy with a very pleasant aromatic flavor of wild rice. Season the salad with fresh herbs such as basil, mint, parsley and dill. Fresh citrus flavor adds lemon zest and juice (I have found almost the same rice salad recipe in Jamie's Ministry of Food. I have added lemon zest and chilli to the salad according to his recipe and have to say that it just moved it to another level. I always use well washed and organic lemons for zest.). Sweetnes is represented by roasted peppers (here you can find how to prepare it) and fresh green peas. Spiciness brings black pepper, chilli and spring onions. Everything together is just a grate example of summer taste for me.
 
I am not going to specify the exact quantities because salads are all about improvising and the taste you prefer. So, it just means not to be affraid of experimenting, mix, try fresh herbs and remember that each salad needs to be the "kicked" by something sour.


Enjoy !


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára