Hlavička_4ts

Hlavička_4ts

Zapekaná čakanka / Baked chicory

streda 6. februára 2013

Čakanka, biele víno, dijonská horčica... ďalej ani netreba pokračovať. Toto jedlo je plné skvelých chutí. Pri blúdení na internete som na bbcgoodfood našla tento recept na zapekanú čakanku a hneď ma zaujal, aj preto, že všetky ingrediencie som mala doma a mohla som ho hneď pripraviť, ako predjedlo na rodinný obed. Čakanka je podľa mňa u nás nedocenená zelenina. Ja ju mám veľmi rada práve pre jej príjemne horkastú chuť a tiež všestranné použitie, či už do šalátov, grilovanú alebo zapekanú, ako v tomto recepte. Použila som doň varené mäso z vývaru a tak aj také obyčajné varené mäso hneď dostalo iný rozmer. Varenie bezo zvyškov, to je moje :-) Určite bude výborný aj bezmäsitý variant tohto pokrmu. Ďalším dôvodom, prečo si práve teraz čakanku pripraviť je, že je v sezóne. Ako som sa dočítala, čakanka obsahuje veľké množstvo vlákniny, vitamínov a minerálov a má pozitívny vplyv na fukciu pečene a čriev. Ak ste teda čakanku ešte nejedli, teraz je ten správny čas začať, napríklad aj s týmto receptom:

cca 2 čakanky
4 p.l. bieleho vína
2 šalotky
2 strúčiky cesnaku
hydinové mäso
1 p.l masla
1 p.l. múky
cca 250 ml mlieka
2 č.l. dijonskej horčice
2 č.l. hrubozrnnej horčice
cca 150g kyslej smotany
hrsť parmezánu
soľ, čierne korenie a pár lístkov čerstvej šalvie na dochutenie


Čakanky rozštvrtíme, vložíme do zapekacej misky, podlejeme vínom a dáme do vyhriatej rúry na 200°C, prikryté na 10 minút. Medzitým si na olivovom oleji orestujeme šalotku, cesnak a pridáme mäso. Ako posledné si pripravíme bešamel, do ktorého vmiešame kyslú smotanu a dochutíme horčicou, parmezánom, čerstvo pomletým čiernym korením a šalviou. Na čakanku poukladáme mäso, zalejeme ochuteným bešamelom a zapečieme cca 30 minút.

Dobrú chuť

Chicory, white wine, Dijon mustard ... don't even need to continue. This dish is full of incredible tastes. When browsing the internet I found this recipe on bbcgoodfood and it impressed me immediately, not to mention I had all of the ingredients at home and I could prepare it as an appetizer for a family lunch right away. I think that chicory is quite underestimated from all vegetables. I like it especially for its pleasant slight bitter taste and also for the fact that it can be used universally, either for salads, grilled or baked, like the one in this recipe. I used cooked meat from broth and this is a good example how even a plain cooked meat can serve as a one of the ingredients for another dish. Cooking without nothing left is what I am all about :-) Without meat it can also be an excellent vegetarian dish. Another reason why to prepare chicory right now is the fact, that it is now in season. As I have read, its main health contributions are richness of fiber, vitamins and minerals and it has a positive effect on the liver and intestines. So if you haven't eaten chicory yet, now it is a good time to start, for example with this recipe:

about 2 chicories
4 tbsp white wine
2 shallots
2 garlic cloves
poultry meat
1 tbsp butter
1 tbsp flour
about 250 ml of milk
2 tsp Dijon mustard
2 tsp wholegrain mustard
about 150g sour cream
handful of parmesan cheese
salt, pepper and a few leaves of fresh sage for taste

Cut chicory into quarters, put in a baking dish, pour in the wine and put it covered in the preheated oven at 200°C for about 10 minutes. Meanwhile, saute shallots and garlic in a splash of olive oil  and then add meat. Finally prepare the bechamel sauce. When it is ready, stir the sour cream in and season it with mustard, Parmesan cheese, freshly ground black pepper and sage. Lay the meat mixture on the chicory, pour flavored béchamel on top and bake about 30 minutes.

Enjoy  



Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára