Hlavička_4ts

Hlavička_4ts

Tekvicové mini žemle

piatok 9. novembra 2012

Konečne som sa dostala k uverejneniu ďalšieho príspevku po náročnom týždni. Tieto krásne tekvicové žemličky čakali celý týždeň, aby uzreli svetlo blogového sveta :-). Toto je ďalší do sekcie tekvicových receptov, keďže nám tekvicová sezóna pokračuje. Keď som s týmito mini žemľami experimentovala po prvý krát, tak boli ako príloha ku tekvicovej polievke. Minule som do nich pridala kardamon a výsledok bol tiež výborný. Bagel s čerstvým syrom a údeným lososom je klasika a keďže mám slabosť na pečivo, tak mi napadlo, pripraviť tieto jesenné mini žemle s osvedčenou kombináciou kôpru, čerstvého syra a lososa. Samozrejme je možné ich naplniť čímkoľvek, či už na sladko, alebo na slano.  Pečená tekvica v ceste spôsobí, že po upečení ostane vláčne, nehovoriac o tej krásnej farbe. Aj keď je s cestom o niečo horšia manipulácia, keďže je trochu redšie a lepivé, vďaka tomu však majú podľa mňa tieto žemle takú dobrú konzistenciu. Kôpor k lososovi jednoznačne patrí a tak mini tekvicové žemle naplnené kôprovým syrom (zmiešame čerstvý syr (typ Philadelphia) s nasekaným kôprom) a údeným lososom dostali severský nádych.


500 g preosiatej hladkej múky
½ čerstvého alebo 1 sáčok sušeného droždia
4 č. l. trstinového cukru
1 č. l. soli
250 g upečenej a vidličkou roztlačenej tekvice
50 ml olivového oleja
200 ml teplého mlieka
1 vajce


Do misy preosejeme múku, mlieko zmiešame s droždím a všetky ingrediencie poriadne (!) premiesime v robote s hnetacím nadstavcom, alebo ručne varechou. Necháme cca ½ hodinu podkysnúť, ešte raz premiesime a na poriadne pomúčenej pracovnej ploche si z cesta tvarujeme malé bochníčky, ktoré vkladáme buď do vymastenej muffinovej formy, alebo na plech. Rúru rozpálime na 200°C a medzitým necháme približne 30 minút na plechu kysnúť. Pečieme cca 20 minút kým narastú a budú krásne zlaté.

4 komentáre:

Anonymný povedal(a)...

hmm, vyzerajú veľmi chutne, dúfam, že keď sa niekedy u Vás zastavíme, tak nám ich pripravíš :)
btw, rada by som tu videla talianske smotanové rizotko ;)
I.B.

4ts povedal(a)...

Ďakujem, určite pripravím len dôjdite :-) a aj to rizoto bude, pridám si ho do zoznamu :-)

Anonymný povedal(a)...

...žemličky vyzerajú úžasne, určite sú chutné, aj ďalšie recepty sú prinajmenšom zaujímavé,chystám sa že nejaké vyskúšam, oceňujem aj aranžovanie,

4ts povedal(a)...

Ďakujem veľmi pekne, pochvala vždy poteší :-)

Zverejnenie komentára